П'ємо

Різноманітність пива: прохолодні втамовувачі спраги

Максимізуйте свої знання про напої й дізнайтеся, яке пиво найкраще підійде для вашого барбекю!
riznomanitnist-pyva-proholodni-vtamovuvachi-spragy-1

Майже всі люблять прохолодне освіжальне пиво під барбекю. Але цей напій — дещо більше, ніж здається на перший погляд!

blog.metro.ua-beer-for-bbq-variety

Класифікація видів пива складна й варіюється в різних частинах світу. У кожному разі смак залежить від співвідношення трьох чинників: хмільної гіркоти, солодкості солоду й «пощипування», викликаного вмістом вуглекислого газу. Домінувати може то один, то інший, залежно від способу пивоваріння та виду пива.

Навіть на барбекю добрий господар вибирає правильне пиво, яке поєднується з їжею. Наприклад, до смаженої риби доречним буде м’яке пиво з якомога меншим вмістом хмелю, тому що його гіркота в поєднанні з рибою дає неприємний металевий присмак. З другого боку, до дуже засмаженої їжі, наприклад реберець або калорійних сосисок, більше підійде міцне пиво.

Пивні коктейлі
blog.metro.ua-beer-for-bbq-variety-light

Дедалі популярнішими стають змішані напої на основі пива. Багато з них можна купити готовими, а деякими славляться окремі країни й регіони. Так, у Бельгії й Північній Франції виробництво пива з фруктовими смаками має давню історію. У Фінляндії поширене ялівцеве пиво, у США — пиво з чилі, а вересове пиво, яке шотландці варять тисячі років, — можливо, найстаріше у світі. Але, звичайно, можна створювати власні суміші на основі пива. Дотримуйтеся загального правила, яке твердить: принаймні 50 відсотків напою має становити пиво, решта — на ваш розсуд і смак. Особливо популярні суміші з колою, лимонадом і фруктовими соками. Проте можна експериментувати й із різними алкогольними напоями, від амарето до горілки, віскі або ігристого вина, трав, меду й навіть кави — якщо смачно, можна все.

Навіть якщо гості після барбекю мають сідати за кермо або з якихось інших причин не вживають алкоголь, не обов’язково залишати їх без пива: цінувальники вважають, що багато безалкогольних сортів пива досягли якості, яку цілком можна порівняти з якістю алкогольних оригіналів. Якось під час виробництва пива випадково перервався процес бродіння, ще до утворення алкоголю. У наш час видалення алкоголю з пива — звичайна річ.

Що треба знати про пиво

Пиво Trappist Westvleteren 12, яке варять у дуже невеликих кількостях у монастирі в Бельгії, нещодавно визнали «Найкращим у світі пивом». У конкурсі, проведеному американським сайтом RateBeer, цей міцний ель перевершив 180 000 учасників з усього світу, посівши перше місце.

Чехи п’ють більше пива на душу населення, ніж будь-хто інший, — близько 160 літрів. Місто Плзень, яке дістало ліцензію на пивоваріння ще в XIV столітті, — це батьківщина знаменитого пива низового бродіння Pilsner із сильним смаком хмелю. Сьогодні в Чеській Республіці варять близько 470 різних сортів пива.

Дуже поширена звичка обприскувати пивом м’ясо на грилі. Однак фахівці не рекомендують цього: якщо рідина потрапляє в джерело тепла, температура падає й перериває процес готування, і часто попіл забруднює їжу. До того ж це нічим не допомагає, бо пиво не потрапляє безпосередньо в м’ясо. Та завжди можна приготувати маринад з пивом.

Різноманіття пива

Прохолодні втамовувачі спраги

Під час барбекю багато любителів вина роблять виняток і віддають перевагу пиву, м’якому й освіжаюче прохолодному, що робить його напоєм номер один для вживання з їжею, приготованою на грилі. Господарі можуть забезпечити найбільше розмаїття, оскільки різні стилі пивоваріння та широкий спектр «творчих» напоїв на основі пива дають таку можливість.

«Пиво — живий доказ того, що Бог любить нас і хоче, щоб ми були щасливі».

Бенджамін Франклін (1706–1790),

американський натураліст і державний діяч