Їмо

Варення з полуниці — яскраві та корисні ласощі для всієї родини

varennya-z-polunytsi-yaskravi-ta-korysni-lasoshhi-dlya-vsiyeyi-rodyny-1

Сезон ягід досяг свого піку, і всі господині прагнуть максимально зберегти користь цього літнього багатства на зиму. Варіантів заготівель сила-силенна: заморозити, висушити, зварити з цукром, перетерти в ароматне яскраве пюре.

Ми пропонуємо приготувати варення з полуниці — улюблені з дитинства ласощі. Воно дивовижно поєднується з чаєм, млинцями, підходить для прикраси домашніх тортів… Багато хто не наважується готувати його, помилково вважаючи, що це занадто складний і трудомісткий процес. Ми доведемо, що це не так, навчимо вас варити і класичне полуничне варення, і готувати ласощі за незвичайними рецептами.

Традиційний рецепт — вічна класика варення

Це різновид ласощів з цілими ягодами — саме таких, до яких усі ми звикли з дитинства.

Складові:

  • ягоди та цукор 1 до 1, тобто на кілограм цукру стільки ж полуниці.

Підготуйте посуд: слоїки, каструлю потрібного розміру або таз для варіння, ложку з довгою дерев’яною ручкою.

varennya-z-polunytsi-yaskravi-ta-korysni-lasoshhi-dlya-vsiyeyi-rodyny-2

Етапи приготування:

  1. Правильно вибрати полуницю. Робити ставку краще на ціленькі ягідки без гнилі, не перестиглі, але і не зелені. Слідкувати, щоб полуниця не дала сік ще на етапі купівлі — ягідна маса має бути сухою.
  2. Помити та перебрати полуницю, видалити хвостики, обсушити на бавовняній тканині або паперовому рушнику.
  3. У посуді, в якому будете варити, шарами змішати з цукром.
  4. Залишити в спокої на кілька годин, поки чарівна суміш не дасть сік.
  5. На середньому вогні після закипання дати побулькати 5–7 хвилин.
  6. Дати напівфабрикату відпочити — до 10 годин.
  7. Потім знову закип’ятити і варити ще 7–10 хвилин. Повністю охолодити, накрити рушником.
  8. Втретє проварити, охолодити, розлити у підготовлені слоїки і закрити.

Густе варення-пюре

Цей різновид страви більше схожий на класичний джем. Густе полуничне пюре — чудовий соус до млинців або сирників, і навіть до м’ясних страв! Рецепт нескладний, а радощів від баночки таких ласощів взимку буде багато. До того ж довго варити страву не доведеться — у рецепті використовується свіже пюре. Це варення найбільш корисне, адже через відсутність термічної обробки зберігаються всі вітаміни та мікроелементи.

varennya-z-polunytsi-yaskravi-ta-korysni-lasoshhi-dlya-vsiyeyi-rodyny-3

Складові:

  • на 1 кг підготовлених ягід не більше 800 г цукру.

Етапи приготування:

  1. З’єднати полуницю та цукор в глибокій посудині.
  2. Подрібнити складові занурювальним блендером або товкачем.
  3. Пюре розподілити у посудини: заморозити в пластиковому судку або ж помістити в стерилізовані скляні банки з кришкою, що закручується. Їх можна зберігати в холодильнику більше півроку!

varennya-z-polunytsi-yaskravi-ta-korysni-lasoshhi-dlya-vsiyeyi-rodyny-4

Полуничний десерт на зиму: незвичайний рецепт

Такий смачний десерт варто приготувати, якщо хочеться здивувати сім’ю та близьких. У кожній бурштиновій баночці буде зберігатися справжній вибух літніх смаків.

Ваші «таємні» союзники у цій справі:

  • 1 кг дрібної полуниці;
  • 1 кг улюбленої черешні;
  • для підсолоджування — не більше 500 г цукру.

Процес приготування:

  1. Перебрати, помити ягоди, очистити їх від черешків і плодоніжок. Дати заготовці просохнути.
  2. У великій ємності для варіння змішати черешню та полуницю з цукром.
  3. Закип’ятити на маленькому вогні.
  4. Дати поваритися не більше 10 хвилин.
  5. Охолодити, розлити у підготовлені слоїки, закрити.

Полунична п’ятихвилинка з цілими ягодами

Це не тільки найсмачніше, але й найшвидше варення. Рецепт ідеальний для тих, хто не любить годинами стояти на розпеченій кухні. Таке варення не надто солодке, ніжне і трохи тягуче.

varennya-z-polunytsi-yaskravi-ta-korysni-lasoshhi-dlya-vsiyeyi-rodyny-5

Складові:

  • 1 кг полуниці;
  • 400 г цукру;
  • кориця.

Як правильно готувати:

  1. Перебрати та почистити полуницю, засипати її цукром в глибокому посуді.
  2. Поставити в холодне місце на 3–4 години.
  3. Варити на помірному вогні не більше 5 хвилин, зняти пінку.
  4. Помістити в підготовлені слоїки, закрити, охолодити, перевернувши на кришку.
  5. Зберігати в холодильнику.

Рецепт в мультиварці

Використовуйте свого «кухонного друга» максимально — зокрема й для приготування смачних зимових заготівель. Потрібно обов’язково спробувати зварити в ньому полуничне варення.

Знадобиться:

  • 1 кг полуниці;
  • 1 кг цукру.

Приготування:

  1. Вимиті й очищені ягоди розрізати навпіл, великі можна на 4 частини.
  2. Висипати в чашу мультиварки, додати цукор.
  3. У режимі «тушкування» готувати годину. Якщо є спеціальна програма, можна скористатися нею.
  4. Остудити, закрити в скляні банки з герметичними кришками.

Сонячний мікс з абрикосами

Стиглі, ароматні абрикоси чудово поєднуються з полуницею. Ніжна солодкість сонячного фрукта гармонійно доповнює легку, освіжаючу полуничну кислинку!

Для сонячного літнього міксу:

  • 1 кг дрібних абрикосів;
  • 1 кг полуниці;
  • 400 мл води;
  • 2 кг цукру.

Приготування:

  1. Половинки абрикосів і полуницю змішати у великій каструлі.
  2. Окремо зварити сироп з води та цукру.
  3. Залити сиропом заготовку з фруктів і ягід.
  4. Дати настоятися кілька годин.
  5. Потім довести до кипіння, варити 10–15 хвилин.
  6. Охолодити, розлити у слоїки з герметичними кришками.

varennya-z-polunytsi-yaskravi-ta-korysni-lasoshhi-dlya-vsiyeyi-rodyny-6

Освіжаюче полуничне варення

Цей рецепт для поціновувачів незвичайних смаків. У ньому дивовижним чином поєднуються свіжість і тонкий смак літньої полуниці.

Знадобиться:

  • 1 кг полуниці;
  • великий лимон;
  • 0,5 кг цукру;
  • пучок м’яти;
  • 4–5 гілочок зеленого базиліка.

Як готувати:

  1. Чисті та перебрані ягоди посипати цукром, поставити ємність із заготовкою в холодильник на кілька годин, щоб виділилась рідина.
  2. Варити 5 хвилин після закипання, потім додати листя м’яти та базиліка, кип’ятити ще стільки ж.
  3. Розділити цитрус на цедру і м’якоть, довільно подрібнити.
  4. Додати лимон до варення, кип’ятити ще 10 хвилин.
  5. Дати варенню охолонути, настоятися кілька годин під чистим рушником.
  6. Потім довести до кипіння, дати побулькати не більше 5 хвилин.
  7. Охолодити, розлити у слоїки і герметично закрити.

Смачного!