Сезон ягід досяг свого піку, і всі господині прагнуть максимально зберегти користь цього літнього багатства на зиму. Варіантів заготівель сила-силенна: заморозити, висушити, зварити з цукром, перетерти в ароматне яскраве пюре.
Ми пропонуємо приготувати варення з полуниці — улюблені з дитинства ласощі. Воно дивовижно поєднується з чаєм, млинцями, підходить для прикраси домашніх тортів… Багато хто не наважується готувати його, помилково вважаючи, що це занадто складний і трудомісткий процес. Ми доведемо, що це не так, навчимо вас варити і класичне полуничне варення, і готувати ласощі за незвичайними рецептами.
Традиційний рецепт — вічна класика варення
Це різновид ласощів з цілими ягодами — саме таких, до яких усі ми звикли з дитинства.
Складові:
- ягоди та цукор 1 до 1, тобто на кілограм цукру стільки ж полуниці.
Підготуйте посуд: слоїки, каструлю потрібного розміру або таз для варіння, ложку з довгою дерев’яною ручкою.
Етапи приготування:
- Правильно вибрати полуницю. Робити ставку краще на ціленькі ягідки без гнилі, не перестиглі, але і не зелені. Слідкувати, щоб полуниця не дала сік ще на етапі купівлі — ягідна маса має бути сухою.
- Помити та перебрати полуницю, видалити хвостики, обсушити на бавовняній тканині або паперовому рушнику.
- У посуді, в якому будете варити, шарами змішати з цукром.
- Залишити в спокої на кілька годин, поки чарівна суміш не дасть сік.
- На середньому вогні після закипання дати побулькати 5–7 хвилин.
- Дати напівфабрикату відпочити — до 10 годин.
- Потім знову закип’ятити і варити ще 7–10 хвилин. Повністю охолодити, накрити рушником.
- Втретє проварити, охолодити, розлити у підготовлені слоїки і закрити.
Густе варення-пюре
Цей різновид страви більше схожий на класичний джем. Густе полуничне пюре — чудовий соус до млинців або сирників, і навіть до м’ясних страв! Рецепт нескладний, а радощів від баночки таких ласощів взимку буде багато. До того ж довго варити страву не доведеться — у рецепті використовується свіже пюре. Це варення найбільш корисне, адже через відсутність термічної обробки зберігаються всі вітаміни та мікроелементи.
Складові:
- на 1 кг підготовлених ягід не більше 800 г цукру.
Етапи приготування:
- З’єднати полуницю та цукор в глибокій посудині.
- Подрібнити складові занурювальним блендером або товкачем.
- Пюре розподілити у посудини: заморозити в пластиковому судку або ж помістити в стерилізовані скляні банки з кришкою, що закручується. Їх можна зберігати в холодильнику більше півроку!
Полуничний десерт на зиму: незвичайний рецепт
Такий смачний десерт варто приготувати, якщо хочеться здивувати сім’ю та близьких. У кожній бурштиновій баночці буде зберігатися справжній вибух літніх смаків.
Ваші «таємні» союзники у цій справі:
- 1 кг дрібної полуниці;
- 1 кг улюбленої черешні;
- для підсолоджування — не більше 500 г цукру.
Процес приготування:
- Перебрати, помити ягоди, очистити їх від черешків і плодоніжок. Дати заготовці просохнути.
- У великій ємності для варіння змішати черешню та полуницю з цукром.
- Закип’ятити на маленькому вогні.
- Дати поваритися не більше 10 хвилин.
- Охолодити, розлити у підготовлені слоїки, закрити.
Полунична п’ятихвилинка з цілими ягодами
Це не тільки найсмачніше, але й найшвидше варення. Рецепт ідеальний для тих, хто не любить годинами стояти на розпеченій кухні. Таке варення не надто солодке, ніжне і трохи тягуче.
Складові:
- 1 кг полуниці;
- 400 г цукру;
- кориця.
Як правильно готувати:
- Перебрати та почистити полуницю, засипати її цукром в глибокому посуді.
- Поставити в холодне місце на 3–4 години.
- Варити на помірному вогні не більше 5 хвилин, зняти пінку.
- Помістити в підготовлені слоїки, закрити, охолодити, перевернувши на кришку.
- Зберігати в холодильнику.
Рецепт в мультиварці
Використовуйте свого «кухонного друга» максимально — зокрема й для приготування смачних зимових заготівель. Потрібно обов’язково спробувати зварити в ньому полуничне варення.
Знадобиться:
- 1 кг полуниці;
- 1 кг цукру.
Приготування:
- Вимиті й очищені ягоди розрізати навпіл, великі можна на 4 частини.
- Висипати в чашу мультиварки, додати цукор.
- У режимі «тушкування» готувати годину. Якщо є спеціальна програма, можна скористатися нею.
- Остудити, закрити в скляні банки з герметичними кришками.
Сонячний мікс з абрикосами
Стиглі, ароматні абрикоси чудово поєднуються з полуницею. Ніжна солодкість сонячного фрукта гармонійно доповнює легку, освіжаючу полуничну кислинку!
Для сонячного літнього міксу:
- 1 кг дрібних абрикосів;
- 1 кг полуниці;
- 400 мл води;
- 2 кг цукру.
Приготування:
- Половинки абрикосів і полуницю змішати у великій каструлі.
- Окремо зварити сироп з води та цукру.
- Залити сиропом заготовку з фруктів і ягід.
- Дати настоятися кілька годин.
- Потім довести до кипіння, варити 10–15 хвилин.
- Охолодити, розлити у слоїки з герметичними кришками.
Освіжаюче полуничне варення
Цей рецепт для поціновувачів незвичайних смаків. У ньому дивовижним чином поєднуються свіжість і тонкий смак літньої полуниці.
Знадобиться:
- 1 кг полуниці;
- великий лимон;
- 0,5 кг цукру;
- пучок м’яти;
- 4–5 гілочок зеленого базиліка.
Як готувати:
- Чисті та перебрані ягоди посипати цукром, поставити ємність із заготовкою в холодильник на кілька годин, щоб виділилась рідина.
- Варити 5 хвилин після закипання, потім додати листя м’яти та базиліка, кип’ятити ще стільки ж.
- Розділити цитрус на цедру і м’якоть, довільно подрібнити.
- Додати лимон до варення, кип’ятити ще 10 хвилин.
- Дати варенню охолонути, настоятися кілька годин під чистим рушником.
- Потім довести до кипіння, дати побулькати не більше 5 хвилин.
- Охолодити, розлити у слоїки і герметично закрити.
Смачного!