Купуємо

З хорватії за 3 дні: нові сібас і дорада в METRO

Два найпопулярніших види середземноморської риби, сібас і дорада — незмінний хіт літніх посиденьок на відкритих терасах. Завдяки ексклюзивному прискореному постачанню із Хорватії у METRO українці зможуть їсти свіжу рибу — практично як у приморських ресторанчиках.
z-horvatiyi-za-3-dni-novi-sibas-dorada-v-metro-2

У морського ляща (Sparus aurata), популярної середземноморської риби, багато імен, але найзвичніше для нас — дорада, золота риба. Культивувати її почали давно: ще в Стародавньому Римі будували спеціальні басейни для розведення — спосіб відгодовування, який венеціанці використовували аж до кінця XIX століття. Зараз промислом і розведенням «королівської риби», яку жителі Середземномор’я вважають ідеальною стравою для романтичних вечер, займаються в Іспанії, Греції, Туреччині й Хорватії.

Залежно від країни походження, смак і якість риби може відрізнятися. Наприклад, шеф-кухарі, які педантично ставляться до найменших нюансів смаку продукту й відбирають для своїх ресторанів найкраще, воліють подавати гостям дораду і не менш популярного сібаса (Dicentrarchus labrax), вирощених в Адріатичному морі. По-перше, це екологічно найчистіше море середземноморського басейну — пляжі й курорти Хорватії відзначені безліччю нагород за ретельне збереження екосистеми. По-друге, кришталево прозорі води Адріатичного моря прохолодніші, ніж, наприклад, біля берегів Греції або Туреччини, звідки надходять основні постачання доради й сібаса в Україну. І тому хорватських сібаса й дораду відрізняють великий розмір і пружне солодке м’ясо з незабутнім делікатним смаком.

z-horvatiyi-za-3-dni-novi-sibas-dorada-v-metro

Рибу, вирощену в Хорватії, позначено біло-блакитним ярликом компанії-виробника Cromaris, або прапорцем. Вдале розташування ферм і надсучасне обладнання, зокрема підводні камери й роботизовані системи очищення кліток, а також потужний корабель в Адріатичному морі для перероблювання вилову, дають змогу Cromaris підтримувати незмінно високу якість продукту й значно скорочувати час доставки риби до полиць супермаркету. Хорватські дорада й сібас, наприклад, дістаються прилавків METRO всього за 3 дні, при тому що стандартний термін доставляння турецької чи грецької риби становить приблизно тиждень.

Така виняткова свіжість дає змогу готувати сібаса й дораду не тільки звичними способами — наприклад, запікати на грилі чи в духовці з розмарином, часточкою лимона й оливковою олією — але й готувати модне севіче. Цей спосіб приготування придумали перуанські рибалки: тонко нарізані шматочки сирих доради або сібаса щедро заливають соком цитрусових, зазвичай — лайма чи юзу, іноді — апельсина. Кислота, що міститься в них, діє на білок майже так само, як і високі температури, а ось текстура й смак виходять делікатнішими та незвичнішими. Кілька зерен гірчиці, листки м’яти чи нарізаний базилік зроблять страву ще виразнішою. Тому не обов’язково вирушати у довгу дорогу, аби відчути безтурботну атмосферу морського курорту — достатньо приготувати куплених у METRO сібаса чи дораду. Свіжіша риба — лише в морі!