Їмо

Маринад для шашлику: тонкощі та секрети приготування

marynad-dlya-shashlyku-tonkoshhi-ta-sekrety-prygotuvannya-1

Шашлик — така ж улюблена страва українців, як і традиційні голубці чи борщ. Кожен кухар має власний рецепт приготування смачного м’яса на вугіллі. Є сотні варіантів маринадів для шашлику. Зокрема, соуси з оцтом, майонезом, різноманітними алкогольними напоями, фруктовими та овочевими соками…

Як правильно маринувати шашлик, аби м’ясо вийшло м’яким, ароматним і апетитним? Ми навчимо вас усіх тонкощів проведення незабутнього пікніка.

Швидкий маринад для шашлику зі свинини

Педантичні кухарі категоричні в тому, що м’ясо має маринуватися цілу ніч. Мовляв, тільки так можна приготувати чудовий шашлик. Насправді ж м’ясо можна смачно замаринувати й за досить нетривалий час.

marynad-dlya-shashlyku-tonkoshhi-ta-sekrety-prygotuvannya-2

Для свинячого барбекю в чайному маринаді знадобляться:

  • 2 кг підготовленого м’яса (свиняча вирізка чи ошийок);
  • 2–3 пакетики чорного чаю без ароматизаторів;
  • сіль, перець за смаком.

Приготування:

  1. Шматочки свинини натерти сіллю та перцем.
  2. Добре помасажувати м’ясо.
  3. Заварити чай, дати йому охолонути.
  4. Додати чай до свинини.
  5. Маринувати шматочки м’яса годину-півтори (за цей час якраз доїдете до місця пікніка).

Хочете зробити кефірний маринад для шашлику? Вам знадобляться:

  • 2–3 кг свинини;
  • 2 кг ріпчастої цибулі;
  • 2 л нежирного кефіру;
  • сіль, перець за смаком;
  • лаврове листя.

Приготування:

  1. Свинину нарізати невеликими шматочками (так вона промаринується швидше).
  2. Цибулю подрібнити напівкільцями.
  3. Змішати всі інгредієнти в каструлі.
  4. Залити холодним кефіром.
  5. Добре вимішати руками, активно втираючи маринад у шматочки свинини.
  6. Дати м’ясу «відпочити» годину-дві.

marynad-dlya-shashlyku-tonkoshhi-ta-sekrety-prygotuvannya-3

Мінеральна вода — чи не найкращий швидкий маринад для шашлику зі свинини. Для цього її використовують навіть шеф-кухарі ресторанів. Головне — маринуйте тільки дуже свіже м’ясо, якому не потрібні підкислювачі, підсолоджувачі та підсилювачі смаку.

Вам знадобляться:

  • 1,5 л мінеральної води з нейтральним смаком на 1 кг м’яса;
  • достатня кількість свинини з прожилками жиру;
  • сіль, перець, лаврове листя.

Приготування:

  1. Нарізати м’ясо на стейки (для смаження на решітці-гриль).
  2. Посолити, поперчити.
  3. Залити газованою водою.
  4. Можна додати кільця цибулі (їх потрібно забрати перед смаженням).
  5. Маринувати — мінімум годину.

Замаринувати шашлик вишукано: топ-4 небанальні рецепти

Якщо часу вдосталь, то приготувати шашлик можна й особливо смачно. Головне — купити якісне м’ясо. Цей ритуал також може принести задоволення: завітайте на ринок, прицініться, не поспішаючи оберіть кращі шматочки для себе та друзів. Повернувшись додому, приготуйте духмяний вишуканий маринад.

marynad-dlya-shashlyku-tonkoshhi-ta-sekrety-prygotuvannya-4

Винно-оливковий

Такий маринад ідеально підійде для телятини чи свинячої вирізки.

На 2 кг м’яса знадобляться:

  • 1 пляшка сухого білого вина;
  • 200 мл оливкової олії холодного віджиму;
  • сушені прованські трави, сіль, перець за смаком;
  • 100 мл соку лимона на 1 кг м’яса.

Приготування:

  1. Змішати всі інгредієнти для маринаду.
  2. Залити підготовлені шматочки телятини чи свинячої вирізки.
  3. Залишити в холодному місці на 3–4 години.
  4. Смажити на вугіллі, поливаючи тим маринадом, що залишився.

marynad-dlya-shashlyku-tonkoshhi-ta-sekrety-prygotuvannya-5

Ананасово-медовий маринад для курки

Багато людей віддають перевагу шашлику саме з курячого філе, адже воно легке та дієтичне. Та от халепа — приготувати це м’ясо так, аби страва вийшла соковитою, а не сухою, непросто. Ми відкриємо вам секрет, який назавжди позбавить вас від цієї проблеми.

Вам знадобляться:

  • 1,5 кг курячої грудини;
  • 1 банка консервованих ананасів (шматочками);
  • 3 ст. л. рідкого меду;
  • 100 мл світлого пива (це і є секретний інгредієнт!);
  • 2–3 ложки соєвого соусу;
  • спеції — перець, сушений часник;
  • дерев’яні шпажки для гриля.

Приготування:

  1. Філе нарізати невеликими шматочками, заправити перцем і сушеним часником.
  2. Нанизати на шпажки, чергуючи з ананасами.
  3. Мед змішати з пивом, соєвим соусом і ананасовим сиропом.
  4. Занурити шпажки в маринад, лишити в холодильнику на ніч.
  5. Смажити на вугіллі по 4–5 хвилин із кожного боку.

marynad-dlya-shashlyku-tonkoshhi-ta-sekrety-prygotuvannya-7

Овочевий маринад — м’ясо в томатному соці

Баранина — один із найскладніших у приготуванні продуктів. Обирайте м’ясо з молодого ягняти з білими прожилками жиру, не мийте його холодною водою (витріть паперовою серветкою). Маринувати баранину варто не менше 10 годин.

Вам знадобляться:

  • 2 кг порізаної брусками баранини;
  • 2 л томатного соку;
  • 3 морквини;
  • 4 ріпчасті цибулини;
  • 2 головки часнику;
  • 100 мл оливкової олії;
  • приправа з сушених овочів;
  • сіль, перець і лаврове листя.

Приготування:

  1. Моркву порізати кружальцями.
  2. Цибулю подрібнити напівкільцями.
  3. Порізати часник.
  4. Всі перелічені інгредієнти, томатний сік та оливкову олію помістити у велику каструлю, добре вимішати.
  5. М’ясо натерти перцем і сіллю, занурити в маринад.
  6. Якщо соус не покрив м’ясо, додати ще томатного соку.
  7. Маринувати не менше 12 годин, оптимально — залишити в холодильнику на добу.
  8. Перед тим як смажити на вугіллі, відділити овочі від м’яса.
  9. Овочеву суміш, у якій маринувалася баранина, можна підсмажити окремо — так отримаєте неперевершений гарнір.

Реберця на грилі по-східному

На вугіллі ребра виходять особливо смачними, ніжними та ароматними. Приготувати цю вишукану страву нескладно, а результат перевершить усі очікування. Весь секрет — у маринаді, в якому використовується інгредієнт, що додає м’ясу особливої ніжності. Ребра обирайте не жирні, але й не пісні. Наріжте їх порційно по 2–3 реберця в шматочку. Натріть сіллю та перцем, а тоді приготуйте маринад.

Вам знадобляться:

  • 0,5 л натурального гранатового соку на кожен кілограм реберець (можна замінити червоним сухим вином, злегка підсолодивши його прозорим медом);
  • 50 мл рафінованої рослинної олії на кожен кілограм м’яса;
  • сіль, перець, сушені італійські трави, сухий часник, лаврове листя.

marynad-dlya-shashlyku-tonkoshhi-ta-sekrety-prygotuvannya-6

Приготування:

  1. Змішати всі інгредієнти для маринаду.
  2. Залити реберця так, аби вони були цілком покриті.
  3. Маринувати м’ясо не менше 10 годин.
  4. Із маринаду приготувати соус для готових реберець — вилити рідину на сковорідку, трохи випарити, додати по ложці меду, гострої гірчиці, соєвого соусу. Дати покипіти 3–4 хвилини, подати до готових реберець.

Смачного!