Коли пейзаж за вікном нагадує фото з чорно-білим фільтром; коли «легкий» вітерець відриває від землі худеньких дівчат; коли холод пронизує аж до кісточок — саме тоді час згадати про глінтвейн.
Цей гарячий алкогольний напій створений для такої погоди — він зігріває і піднімає настрій. Тому сьогодні ми розберемо найкращі рецепти глінтвейну в домашніх умовах. Звичайно, з фото, щоб готувати було ще простіше.
Основа основ: вино на глінтвейн
Вино — головний інгредієнт цього гарячого коктейлю. Від нього залежить смак, запах, колір і консистенція. Експерти запевняють, що справжній глінтвейн потрібно готувати на сухому вині.
Мовляв, напівсолодкі й кріплені сорти не підходять, тому що під час їхнього виготовляння використовують цукор. А наш «винуватець торжества» — за визначенням солодкий пряний напій, який щедро приправляється медом, імбиром, корицею тощо. Тому якщо ви не хочете мати нудотний мікс, який залишає неприємний посмак, варіть сухий сорт. Але й тут є викрути.
Наприклад, у вас алергія на мед: таке буває.Тоді візьміть за основу напівсолодке вино — і ви матимете потрібний ступінь солодкості. Біле чи червоне — вирішуйте самі. Єдине табу: не можна брати дороге витримане. Це взагалі вважають несмаком.
Як правильно варити глінтвейн
Приготування гарячого винного напою — не вища математика, але й тут є свої правила. Базові рекомендації для будь-якого виду глінтвейну, щоб вийшов найсмачніший:
- Вино не можна кип’ятити, його можна тільки нагрівати до температури 65-70 °C, інакше алкоголь випарується. Тому якщо рецепт передбачає додавання фруктового або трав’яного відвару, приготуйте його окремо, остудіть і потім додавайте до глінтвейну.
- Бажано використовувати емальовану посудину й дерев’яну ложку.
- Нагрівайте мікс поступово, тушкуйте на слабкому вогні.
- Перед подаванням залиште під кришкою.
- Зазвичай вистачає 10-15 хвилин, щоб відбулася магія змішування смаків і запахів.
- Не забудьте зцідити домішки.
- Розливайте коктейль, поки він ще гарячий.
- Подавати рекомендують у високих скляних або керамічних келихах.
Глінтвейн удома: готуємо правильно
Класичний рецепт — це свято традиційних святкових спецій, таких як гвоздика, кориця і мускатний горіх. Але не соромтеся додавати будь-які інші приправи: зірковий ганус, кардамон, імбир, лавровий листок. Глінтвейн у домашніх умовах — це нескладно, але вимагає терпіння. Нехай усе м’яко, поступово нагрівається і настоюється, щоб смаки встигли змішатися. Це і є головний ключ до успіху.
А тепер розгляньмо перший простий рецепт.
Інгредієнти для глінтвейну:
- 0,75 л напівсолодкого червоного вина
- 1 паличка кориці (мелена спливає та утворює плівку зверху)
Спеції для глінтвейну:
- 2-3 см кореня імбиру
- 2-3 зірочки бодяну
- 2-3 зернятка кардамону
- 5-6 бутонів гвоздики
- 3 горошини запашного перцю
- 2 щіпки мускатного горіха
- 1 лимон
Готуйте крок за кроком:
- Наріжте імбир.
- Зніміть цедру лимона (можна натерти на тертці), м’якуш наріжте кружальцями.
- Нагрійте вино на слабкому вогні, додайте всі спеції.
- Коли з’явиться пара, накрийте посудину кришкою і вимкніть вогонь.
- На 10-15 хв. залиште каструльку в теплому місці.
- Зробіть «морозну» облямівку: занурте келих у воду, потім у мікс цукру з корицею.
- Процідіть, розлийте й насолоджуйтеся!
Повторно нагрітий винний коктейль утрачає аромат і смак. Але не поспішайте виливати, якщо у вас залишилося трішки глінтвейну.
Заморозьте суміш — і матимете фантастичний сорбет; або додайте цукор, зробіть алкогольний сироп — і матимете готові льодяники.
Як приготувати глінтвейн з білим вином
Приготувати смачний домашній глінтвейн можна не тільки на червоному вині, але й на білому. Найкращий спосіб — вибрати сорт із фруктовими або квітковими нотками, доповнити його смак медом, апельсином та додати пікантної гостроти.
Інгредієнти:
- 0,5 л білого сухого вина
- 3 чайні ложки меду
- 1/4 чайної ложки мускатного горіха
- 1/4 чайної ложки меленого чорного перцю
- 1 апельсин
Як готувати:
- Змішайте в каструлі приправи, мед і додайте апельсин.
- Залийте все вином.
- Тушкуйте 5-6 хвилин на повільному вогні, акуратно помішуючи.
- Процідіть.
- Прикрасьте келихи сухофруктами, цукатами й подавайте на стіл.
Якщо класичний винний напій заведено пити вприкуску з пряниками, то цей буде чудово поєднуватися з несолодкими фруктами й пісочним печивом.
Оригінальні рецепти — для найдосвідченіших
Скільки існує глінтвейн, стільки його модифікують, експериментуючи з різними винами, приправами та додатковими напоями. Якщо ви полюбляєте незвичні поєднання, завітайте на вогник. Зараз ми поділимося кількома оригінальними рецептами.
Журавлинний глінтвейн
Інгредієнти:
- 0,4 л портвейну
- 1 л журавлинного соку або морсу
- 0,25 л апельсинового соку
- 4 столові ложки цукру
- 1-2 палички кориці
- 5-6 горошин чорного перцю
- 2-3 квітки бодяну
- 2-3 см кореня імбиру
- Кілька плодів кумквата
Як зварити журавлинний глінтвейн:
- З’єднайте приправи для глінтвейну з цукром.
- Залийте мікс журавлинним соком або морсом та апельсиновим соком.
- Поставте на повільний вогонь.
- Коли суміш закипить, накрийте й відкладіть на 5-10 хвилин.
- Потім знову нагрійте й додайте портвейн.
- Але цього разу не давайте закипіти.
- Перед тим, як подавати, не забудьте процідити.
- Поріжте кумкват і прикрасьте ним келихи.
Скандинавський глінтвейн
Мешканці півночі — народ суворий. Тому й напої в них міцніші й бадьоріші. Нижче наводимо рецепт міцного коктейлю, який зігріє й підніме настрій у будь-які морози.
Інгредієнти:
- 0,75 л портвейну
- 0,75 л хересу
- 0,75 л мадери
- 0,3 л червоного сухого вина
- 0,1 л бренді
- 230 г цукру-рафінаду
- 1 паличка кориці
- 3 лимони
- Кардамон
- Гвоздика
- Мигдаль
- Родзинки
Приготування:
- Візьміть велику посудину, вилийте в неї вино, киньте спеції.
- Додайте портвейн, херес і мадеру, нагрійте одержаний мікс.
- Викладіть у друшляк рафінад і розтопіть його над каструлею.
- Підігрійте бренді, акуратно вилийте на цукор і підпаліть суміш.
- Коли вона догорить, з’єднайте з винним міксом.
- Помішуйте, доки кристали цукру остаточно не розчиняться.
- Наріжте лимони тоненькими кружальцями й киньте в одержану суміш.
- Дайте їй настоятися, відтак процідіть.
- Перед подаванням прикрасьте мигдалем і родзинками.
Безалкогольний глінтвейн
Якщо ви не п’єте алкоголь або хочете залучити до різдвяних традицій дітей — не проблема. Існують різновиди безалкогольного глінтвейну, який готувати навіть легше, ніж звичайний.
Такий напій роблять двома способами:
- Візьміть один з класичних рецептів. Усе, що потрібно змінити, — це варити вино протягом 5-10 хвилин, щоб википів алкоголь. Готово!
- Використовуйте виноградний сік. Візьміть 0,75 л соку, розбавте водою і приправте спеціями до душі. Щоб напій мав насиченіший смак і пряний аромат, киньте в каструлю цедру лимона, шматочки апельсина, яблук і сухофруктів. Потім усе за старою схемою: не доводячи до кипіння, витримайте суміш на слабкому вогні, після чого настоюйте 5-10 хвилин. Ось і все, тепер ви готові до вогкої осені та морозної зими. Остання й найважливіша порада: варіть глінтвейн у разі появи перших ознак застуди або суму. Повірте, вам відразу ж стане легше, веселіше й смачніше.