Купуємо

Як вибрати гранат правильно

yak-vybraty-granat-pravylno-1

Смак цього фрукта не сплутаєш ні з чим. Трохи терпкий, він наповнює рот вишуканою свіжістю, солодкістю, стриманою «фірмовою» кислинкою. Але найчастіше буває так, що, повернувшись з магазину й розрізавши гранат, ми розчаровуємося. М’якоть плода виявляється блідо-рожевою, позбавленою смаку, водянистою. Щоб уникнути таких неприємностей, потрібно знати, як вибрати гранат правильно.

Вітамінна бомба

Придбавши стиглий плід, можна сповна насолодитися його чудовим смаком і величезною користю. Адже і того, й іншого у цього субтропічного плода дуже багато.

Гранат містить масу корисних мінералів і мікроелементів, а також вітаміни С, Р, B6 і В12. Вітаміну С, який зміцнює імунітет, у фрукті ну дуже багато. Крім того, сік і м’якоть зерен цього плода благотворно впливають на серцево-судинну, нервову та ендокринну системи організму.

Неоціненну користь плоди граната принесуть здоров’ю гіпертоніків. Адже за умови їхнього систематичного вживання природним чином знижуються показники кров’яного тиску. Ба більше: всього один гранат містить 40 % необхідної людині добової дози вітамінів.

yak-vybraty-granat-pravylno-2

Ті, хто не любить обгризати темно-червону м’якоть з кісточок, можуть приготувати з цього суперплода фреш. Такий напій не тільки фантастично смакуватиме, але й принесе величезну користь організму.

Стиглий гранат — великий чи маленький?

Як визначити стиглість плоду, якщо він нерозрізаний, — головне питання для любителів поласувати його соковитою м’якоттю. Перше, на що необхідно звертати увагу в магазині, — розмір фрукта. Дотримуючись елементарної логіки, найбільш великий — це стиглий гранат, який найдовше достигав на дереві.

Проте, у такому разі варто враховувати не тільки розмір субтропічного плода, але і його вагу: чим соковитіший гранат, тим він важчий. Щоб вибрати найсмачніший фрукт, відберіть більш-менш однакові за розміром і віддайте перевагу найважчому. Це гарантовано соковитий (отже, стиглий) гранат.

yak-vybraty-granat-pravylno-3

 «Читаємо» по шкірці і «короні»

Візуальний аналіз плода не менш важливий. Не купуйте субтропічні фрукти з:

  • тріщинами і вм’ятинами. Це вірні ознаки того, що перед вами — перестиглий екземпляр;
  • темними розводами або аналогічними плямами на шкірці;
  • тонкою шкіркою, колір якої ближче до коричневої. В такому гранаті зерна 100 % почали підсихати, отже, соку в них істотно менше, ніж має бути;
  • коричневими та чорними вкрапленнями. Це ознака того, що плід всередині почав гнити.

Не варто також купувати м’які фрукти. Відсутність пружності свідчить про те, що перед вами плоди не першої свіжості.

Слід ретельно вивчити і «корону» вподобаного граната. Вона також має відповідати певним критеріям. Краще не купувати фрукт із зеленою або блідо-рожевою «короною». Це ознаки незрілого плода. Довести його до потрібної кондиції вдома не вийде, тож одразу відкладайте подібні екземпляри вбік. Верхівка смачного фрукта повинна бути червоною, насиченого відтінку, пелюстки — свіжими.

Звук має значення

Поставивши собі за мету вибрати оптимальний фрукт, запам’ятайте ще один цікавий спосіб визначення його якості. Цей метод простий і ефективний. Потрібно просто постукати по шкірці пальцями та оцінити результат. Якщо звук буде:

  • глухим, сухим, як від щільного картону, отже, плід або перезрів, почав всихати, або зовсім зелений, з недорозвиненими зернятками;
  • дзвінким, металевим — значить, у вас в руках відмінний плід. Адже саме так звучить в міру стиглий, соковитий і смачний гранат.

Ще один метод визначення якості цього субтропічного фрукта полягає в тому, щоб злегка стиснути його в руках. Стиглий гранат видасть характерний хрускіт, як при розламуванні його на частини.

yak-vybraty-granat-pravylno-4

Найсмачніші сорти

Найбільшою популярністю користуються великі плоди з яскравими, великими зернами, насиченими смачним і корисним гранатовим соком. Одним із найбільш солодких і ароматних вважається сорт «Ахмар» родом з Ірану. Плоди, що належать до цього «сімейства» — чемпіони за вмістом фруктового цукру серед «побратимів». Шкірка у гранатів «Ахмар» має характерний світло-рожевий колір, а внутрішня частина неяскрава й ніжно-бордова.

Але найсолодші в світі — фрукти індійського сорту «Дхолка». З Ізраїлю (де, до речі, цей плід вважається священним символом любові й родючості) привозять кисло-солодкий різновид «Мангулатій».

Ще один популярний і смачний сорт із Середньої Азії — «Ак-Дону». У його представників світла шкірка з малиновим відтінком, зернятка продовгуваті, темно-рожеві, з насиченим кисло-солодким смаком.

Смачні й турецькі гранати. Вони оптимально підходять для приготування фрешу.

Зберігаємо правильно

Якщо в сім’ї заведено закуповувати фрукти про запас, варто знати правила належного зберігання гранатів. Не варто купувати занадто багато цих субтропічних плодів. Максимум — 3–4, щоб «розправитися» з ними за тиждень. Тривале зберігання негативно позначиться на смакових якостях і корисності гранатів.

Найкраще помістити дані фрукти у прохолодне місце: в холодильник, на балкон, у льох. У крайньому разі — на підвіконня біля вікна, яке регулярно відчиняється для провітрювання приміщення. Оптимальна температура для зберігання субтропічних плодів — + 1–2 ° C.

Щоб з гранатів не випаровувався сік, варто загорнути кожен фрукт в обгортковий папір або газету. Зерна цих плодів можна заморозити, попередньо відокремивши від шкірки, а потім покласти в пластиковий контейнер або в спеціальний пакет на застібці.