Купуємо

Секрети кашовара: як правильно вибирати крупи

sekrety-kashovara-yak-pravylno-vybyraty-krupy-1

Каші — невід’ємна складова традиційного раціону українців, а також інгредієнт багатьох прекрасних страв, супів і навіть салатів. Як вибрати крупу, щоб плов вийшов розсипчастим і ароматним, гречка — чистою й апетитною, без сторонніх смаків і запахів, а куліш із захопленням з’їли навіть діти? Наші поради допоможуть стати справжнім експертом у цій справі, а потім ми познайомимо вас із незвичайним рецептом, для якого знадобляться звичні з дитинства інгредієнти.

Як визначити кількість розсипних круп

Найчастіше фасовані продукти дорожчі за ті, що продаються на вагу. В останніх є ще одна істотна перевага: їхню якість можна оцінити візуально, розглянути чистоту крупи, розмір ядер, помітити наявність сторонніх домішок тощо. Що ж стосується упакованих «побратимів», то побачити їх можна тільки через «одяг», а оцінити властивості — лише на кухні, в процесі приготування улюблених страв.

sekrety-kashovara-yak-pravylno-vybyraty-krupy-2

Гречка

Під час вибору гречаної крупи звертайте увагу на такі моменти:

  • колір. Чим світліші зернятка, тим менше гречка піддавалася різним впливам, а отже, зберегла максимум корисних речовин. Насторожити має червонуватий відтінок крупи — це означає, що її сильно перегрівали, через що харчова цінність продукту істотно знизилася;
  • виробник (якщо крупа розважна, треба запитати в працівника залу супермаркету). На відміну від дрібної та не особливо смачної китайської, українська гречка — це висока якість і вірність кулінарним традиціям;
  • сорт. Віддавайте перевагу найвищому (це ж стосується й інших круп);
  • чистота продукту. Придивіться, чи не занадто багато чорних вкраплень та іншого бруду в крупі. Зазвичай це можна легко визначити візуально.

Пшоно

Обираючи пшоно, звертайте увагу на такі параметри, як яскравість кольору й матовість. Якісна крупа не має блищати: це ознака кормової сировини. Окрім того, після приготування остання буде неприємно гірчити.

Враховуйте також, що каші та супи з цільним зерном більш смачні й корисні. Купуючи розсипний продукт, переконайтеся, що в ньому немає стороннього сміття, личинок молі.

Рис

Вибір рисової крупи на полицях магазинів величезний. Українці найчастіше віддають перевагу кругло- і довгозернистій. Загалом же у наших супермаркетах продають мінімум 5 сортів рису, кожен із яких має свої особливості приготування та застосування.

sekrety-kashovara-yak-pravylno-vybyraty-krupy-7

Круглозернистий чудово підходить для приготування молочних каш, супів, пудингів. Довге зерно призначене для плову, рису в азіатському стилі з м’ясом або морепродуктами.

Під час вибору цього продукту зважайте на чистоту круп’яної маси, а також на прозорість зерна: чим воно «скляніше», тим більш розсипчастим буде в готовому вигляді. Матовий рис, розварившись, може вийти більш клейким.

Не купуйте крупу з вираженим жовтим відтінком. Ця ознака говорить про те, що рис виготовлено досить давно.

Вівсянка

Вівсяні пластівці — класичний сніданок. Щоб купити якісний продукт, зверніть увагу на його колір. У хороших пластівців він сіро-жовтуватий. А ще в кожному шматочку можна вгадати розплющене зерно.

Фасована вівсянка «Геркулес» корисніша, але й вариться вона довше. «Екстра» піддають більшій обробці, тому процес готування мінімальний, але й користі від такої каші буде набагато менше.

sekrety-kashovara-yak-pravylno-vybyraty-krupy-4

Манка

Хороша манна крупа — сипуча, не збивається в грудочки. Купуючи фасований продукт, ретельно перевіряйте герметичність пакета. Важливо, щоб крупа була однорідного кольору, а крупинки — однакового розміру.

Традиційну для дитячого харчування манку ніжно-білого кольору роблять із м’яких сортів пшениці. Продукт із зерен твердих сортів жовтіший і вважається кориснішим.

sekrety-kashovara-yak-pravylno-vybyraty-krupy-5

Перловка

Можливо, для когось стане відкриттям той факт, що перлова крупа виробляється з ячменю. Вибираючи цей дуже корисний продукт, враховуйте, що більш великі зерна краще використовувати для супу (класичного розсольнику), дрібні ж підійдуть для гарнірів.

Збираєтеся придбати розсипну крупу? Простежте, щоб у ній не було потемнілих зерен: вони свідчать про те, що продукт може бути несвіжим. Не є перевагою і присутність в крупі сміття, каміння, видимого пилу.

Готуємо «Перлотто з білими грибами»

З української перловки можна приготувати дуже смачну страву «Перлотто з білими грибами». На своїй батьківщині, в Італії, ця їжа дуже популярна та відома під назвою «Орзотто».

Інгредієнти на кілька порцій:

  • 200 г перловки;
  • білі гриби (3 середніх). Можна замінити горсткою сушених, які потрібно розмочити;
  • цибулина;
  • 2 зубчики часнику;
  • бокал сухого білого вина;
  • 600 мл бульйону з овочів (його можна замінити окропом);
  • оливкова олія;
  • сушені італійські трави.

Цибулю, часник підрум’янити на розпеченій сковороді з олією. Потім додати порізані (не дуже дрібно) гриби. Смажити, доки не зникне зайва волога.

Витриману в холодній воді мінімум годину перловку додати в засмажку. Влити біле вино. Коли воно випарується, порціями додати бульйон. Довести страву до готовності, постійно помішуючи. Наприкінці додати сіль і спеції. Подати, посипавши тертим пармезаном, із келихом білого вина.