П'ємо

Солодка та гаряча: різновиди кави

solodka-ta-garyacha-riznovydy-kavy-1

Найліпший спосіб прокинутися рано-вранці — зробити перший ковток кави. Цей аромат не сплутати ні з чим: теплий і насичений, він обволікає вас і дарує заряд бадьорості, що дає змогу налаштуватися на новий робочий день. І якщо такий ритуал має для вас особливе значення, то до вибору кави необхідно підготуватися заздалегідь.

Експортери кави: смакові особливості

Один із найкращих сортів кави привозять із Бразилії: він міцний, має особливу терпкість і горіховий присмак. Колумбійські зерна характеризуються невеликою кислинкою, смак готового напою збалансований і оксамитовий. Коста-Ріка експортує каву зі щільним ароматом, а Гватемала — з присмаком спецій і квітів. Індійську каву легко впізнати — її видасть міцність і шоколадна нотка.

У Кенії збирають зерна кави з кислинкою, що переходить у ягідний присмак, з Ефіопії привозять сорти з таким же присмаком, але більш міцні та з гірчинкою.

Арабіка чи робуста: в чому різниця?

Всього налічують близько 90 видів кавових дерев, однак тільки з двох видів плодів можна готувати каву:

solodka-ta-garyacha-riznovydy-kavy-2

  • аравійська арабіка — плоди ростуть на деревах, розмір зерен — 6–8 мм, овальної форми, борозенка посеред зерна згинається. Смак інтенсивний і насичений завдяки різноманітним оліям, які містяться в зернах і в яких розчиняються летючі ароматичні речовини, що утворюються в процесі обсмажування. Арабіка характеризується також легкою кислинкою;
  • конголезька робуста — зростає на кущах, розмір зерен менший — 4–5 мм, більш круглої форми, борозенка посеред зерна пряма. Містить удвічі більше кофеїну, тому в робусти є гіркота та більш терпкий смак, які зменшують додатковою обробкою.

Якщо кава змішана, то має містити шість видів арабіки та робусти, обсмажених окремо. Досвідчені кавомани самостійно купують чисті сорти та змішують їх відповідно до свого смаку.

Найчастіше в магазинах можна зустріти суміш арабіки й робусти, яка робить напій міцним і одночасно не має зайвої кислинки. Наприклад, у якісному еспресо буде 70 % арабіки і 30 % робусти.

До окремого виду кави ще іноді відносять декаф — але це та сама арабіка, що пройшла обробку, в результаті якої видаляється кофеїн. Для цього зерна кави промивають водою й обробляють парою під високим тиском. Такий варіант напою ідеальний для тих, кому протипоказаний кофеїн, але він дає змогу насолодитися натуральним кавовим ароматом.

Золота середина: який ступінь обсмаження кави краще

Обсмажують кавові зерна для того, щоб активувати ефірні олії, а напій унаслідок цього отримує неповторний аромат, тому від ступеня обсмаження і залежить смак напою. Ця інформація вказується виробником на упаковці цифрами — від 1 до 5.

solodka-ta-garyacha-riznovydy-kavy-3

Ступінь прожарювання кави залежить, звичайно, від смакових уподобань, але звертайте увагу на дату обробки: кавові зерна зберігають аромат після обсмажування до місяця.

Необроблені зерна мають зелений колір, який темніє в процесі обробки. Різниця в ступені обсмаження кави:

  • скандинавське — кава суперлегка, упізнавана за бежевим або світло-коричневим кольором зерен. Таке обсмажування надає напою ніжності та м’якості;
  • американське, або середнє, — додає гірчинки, а смак і аромат розкриті легким натяком. Кавові зерна насиченого коричневого відтінку. Якщо говорити про те, який ступінь обсмаження кави корисніше, то легкий і середній ступені вважаються менш шкідливими;
  • за віденського обсмажування зерна темніють і блищать внаслідок більш вираженого прояву ефірних олій. Смак готового напою солодкуватий;
  • французьке, або сильне, забарвлює зерна в шоколадний відтінок, смак кави стає більш терпким і з вираженою, але приємною гірчинкою;
  • італійське — дуже сильне, упізнаване за маслянистими та чорними зернами. Напій особливо виразний і насичений. Такий ступінь обробки — класичний варіант для справжньої гіркої кави.

Якомога дрібніше: обираємо помел

Ступінь помелу кави залежить від того, яким способом її збираються готувати:

solodka-ta-garyacha-riznovydy-kavy-4

  • великий, або грубий, помел — досить потримати зерна 10 секунд у кавомолці. Частинки розміром близько 0,8 мм чудово підійдуть для турки, варіння в кавнику або в поршневій кавоварці. Час настоювання — до 8 хвилин;
  • середній помел — близько 13 секунд у кавомолці. Вважається універсальним, а час настоювання — до 6 хвилин;
  • тонкий помел — до 20 секунд у кавомолці. Використовується в кавоварках із фільтрами, час настоювання — від 1 до 4 хвилин. Важливо: тонкий помел краще за два попередні піддається зберіганню;
  • тонкий еспресо-помел — спеціальний помел для кавоварок еспресо, в яких крізь каву пропускається струмінь пари;
  • надтонкий помел використовується для приготування турецької кави в джезві. Результат обробки зерна нагадує борошно.

Можна, звичайно, купити вже готову мелену каву, тоді варто віддати перевагу скляній чи бляшаній упаковці, яка добре збереже її смак. Але краще придбати зернову та змолоти її самостійно, оскільки мелена кава швидше «видихається». В ідеалі потрібно змолоти каву та одразу її випити, а не зберігати тижнями, доки вона не втратить свій аромат. До речі, цілі зерна кави рекомендується зберігати в герметичній упаковці, але не в холодильнику, а просто в темному та прохолодному місці.